Finanskrisen för dagstidningar


Finanskrisen slår hört mot företag där på andra sidan atlanten. Nu är det dagstidningarnas tur att hotas av konkurs. Medieinvesteringarna sjunker i hårda tider och enligt E 24 räknar man nu med en procentuell nedgång av reklamintäkterna i år med tvåsiffriga tal. Detta kan leda till att flera tidningar hotas av konkurs. 

En av de tidningar som den här veckan tvingats meddela att de skär ner hårt på personalen är The Spokesman Review i delstaten Washington. Tidningen har blivit välkänd även utanför USA via deras banbrytande policy när det gäller transparens och läsarkontakt. Bland annat var de först med webbsända redaktionsmöten - något som varit en förebild för svenska redaktioner som Smålandsposten och SVT Aktuellt, med deras satsning på "Öppen redaktion".

Nu måste var femte journalist
lämna tidningen, i ett stenhårt krispaket, där totalt 60 personer får gå. Även deras karismatiske chefredaktör Steven A Smith avgår, i protest mot den kraftfulla nedskärningen. "Den journalistik jag tycker är viktig är nu inte längre möjlig att genomföra", var hans kommentar till personalen.

Finanskrisen är som sagt inte att leka med och att dagstidningarna skulle komma att ta stryk var bara en tidsfråga enligt mig själv. Dagstidningar är ett måste tycker jag, de kan aldrig ersättas av andra medier tyvärr och det är viktigt att denna kris kommer på rätt köl igen. Att var femte person måste varslas är en väldigt hög siffra. Krispakatet är stenhårt så att säga. Detta kommer leda till sämre nyhetsförmedling när det finns färre journalister på tidningar och medarbetare. Jag bävar till den dag när dagstidningarna får panik på denna sida och behöver varsla.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0