En helt ny blogg!!
Detta blir en ny fräsch start, en ny era så att säga som kanske ökar mitt bloggande och utvecklar det.
Dagens läsning

Parmesankex
Här får ni ett litet recept på en perfekt antipasti rätt. Helt underbart gott är det, gjorde det för allra första gången idag till middagen.
Till 12 kex:
- 1 rödlök
- 1 tsk hackad rosmarin
- 1 msk smör
- ¾ tsk salt
- 1 krm cayennepeppar
- 1 ½ dl vetemjöl
- 3 msk parmesanost (25 g)
- ev ½ msk olivolja
- 1 uppvispat ägg (pensling)
- Sätt ugnen på 150 grader. Skala och finhacka löken. Fräs lök och rosmarin i smör 7-8 minuter. Salta och peppra. Låt svalna.
- Blanda mjöl och ost i en matberedare tills det blandat sig väl. Tillsätt lök- och kryddfräset. Häll ut smulorna på bänken och krama ihop den ganska torra degen. Eventuellt kan du behöva tillsätta lite olivolja.
- Dela degen i tolv bitar. Kavla ut dem tunt mellan två smörgås- eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Vänd kexen och pensla med det uppvispade ägget. Grädda ytterligare 10 minuter. Låt kexen kallna på galler.
Francesco Petrarca - renässanshumanismens fader
Man göra sig inte skyldig till någon större överdrift om man påstår att den litterära renässansen tog sin början med Francesco Petrarca (1304-74). Även om Petrarca i många avseenden måste betraktas som en övergångsgestalt, med ena benet i det gamla (medeltiden) och det andra i det nya (renässansen), är det ur såväl litteraturhistoriskt som idéhistoriskt perspektiv naturligt att uppfatta hans författarskap som startpunkten för renässansen. Hans rika och mångskiftande litterära produktion, hans kärlek till handskrifterna och hans inställning till de lärda studierna skulle under de påföljande århundradena komma att tjäna som ledstjärna för generationer av humanister.
